slogan-en slogan-ru slogan-ua

Цього літа Сім`я ресторанів CARTEL отримала багато дуже схвальних відгуків про наші чізкейки. Загальне визнання ця страва має давно, але чи знаєте ви її історію?

Сирні запіканки і пироги відомі ще з часів Стародавньої Греції. А перші згадки про ці ласощі сягають аж 6-7 століття до нашої ери. Такий десерт називався “placenta” і подавався атлетам на Олімпійських іграх, для підтримки фізичних сил і підняття тонусу. Вже тоді його готували, змішуючи пшеничне борошно, мед і сир, збитий до повітряної консистенції. Цю суміш потім поміщали в форми – і в результаті виходив округлий пиріг, який охолоджували, перед тим, як подати до столу. Під час перших Олімпійських ігор в Греції на остові Делос в 776 році до н.е., атлети вже ласували чізкейком. Корж чізкейку пізніше стали готувати з тіста, а поверхню пирога покривали горіхами і ягодами.

Далі рецепт перейшов до римлян-завойовників, і змінив назву на “libum”, принаймні, так називається рецепт сучасного чізкейку в книзі відомого римського політика Марка Порція Катона (234-149 до н.е.). У своїй знаменитій роботі «Про сільське господарство» він описував фермерство, виноробство і кулінарію; в ній же він описує рецепт солодкого пирога:
«Лібум готується наступним чином: 2 фунти сиру ретельно подрібнити в ступці. Потім додати в сир фунт пшеничного борошна, або півфунта у випадку, якщо ви хочете зробити його легшим. Додайте одне яйця і змішайте все разом. З суміші зробіть булку, покладіть на листя і печіть на повільному вогні».

Кулінарна книга під назвою «A Proper newe Booke of Cokerye» («Нова правильна книга кулінарного мистецтва»), датована 1545 роком описувала приготування різних страв до столу за часів Тюдорів. У ній був і рецепт чізкейку, а точніше – “сирного пирога”:
«Візьміть твердий сир і поріжте його шматочками, вимочіть в солодкій теплій воді або молоці. Потім старанно потріть в його ступці. Змішайте сир жовтками шести яєць, маслом, і посипте цукром. І так запікайте ».

У 1872 молочник Вільям Лоренс з Нью-Йорка зробив прорив в історії чізкейків, намагаючись лише скопіювати рецепт французького сиру Невшатель. Те, що молочник приготував замість Невшателя – сподобалося і йому і його клієнтам, і потім стало відомо як вершковий сир.

В Україні чізкейк зараз відомий завдяки американцям, і навіть називається він як в Америці, але, згадуючи хорошу повітряну запіканку, можна здогадатися, що цей нехитрий рецепт вже давно знали наші кухарки з дитячого саду. Звичайно ж, рецепти і назви чізкейку в різних кухнях видозмінені, але його основним компонентом залишається вершковий сир.
Класичний же чізкейк прийшов до нас зі США і називається він “Нью-Йорк”. З історії цього десерту відомо, що до 1929 року американці використовували в основному домашні кисломолочні сири. А 1929 року відомий ресторатор Арнольд Рубен вперше використав вершковий сир. З тих пір і визначилися назва – чізкейк. За місцем його походження він отримав назву “Нью-Йорк”, а за ім`ям великого ресторатора десерт по праву називають ще й Рубеновським.

Якщо ви ще досі не скуштували наш чізкейк, обов`язково завітайте до Veranda Lounge-Zone або VODA day&night club, та переконайтеся, що кращого чізкейку ви ще в житті не куштували! 😉
Studio Session-253

Категорія Цікаво про страви
06/11/2015 | К-сть переглядів: 3,770