slogan-en slogan-ru slogan-ua

Гуцульські ковдри або, як їх ще в народі називають “ліжники” – це своєрідні товсті і дуже об’ємні покривала, що виготовляються з натуральної овечої вовни. Їх особливістю є пухнаста поверхня з довгим двостороннім ворсом.

Вони, окрім усіх практичних якостей, також мають важливе обрядове значення.

ліжник з короваєм

З давніх-давен ліжник у гуцулів вважався народним оберегом:

– він використовувався для благословення дітей до шлюбу,

– вішався на стіну в день весілля,

– застосовувався в похоронних обрядах.

Зараз ці пухнасті ковдри можна придбати майже у всіх гуцульських селах. Але найпопулярнішим вважається Яворів – центр ліжникарства на Прикарпатті.

Карпатські ліжники відрізняються за своїм орнаментом та зовнішнім виглядом. Спочатку вони були однотонні або смугасті, що залежило від природного забарвлення овець – білих, сірих, коричневих і чорних тонів.

ліжникарство

Потім майстри почали використовувати натуральні барвники, такі як охра. Серед розмаїття цих пледів домінують геометричні орнаменти, найчастіше сформовані за законами симетрії.

У виробництві сучасних ліжників відбулися кардинальні зміни. Це пов’язано, перш за все, зі смаками покупців, які дуже часто шукають яскраві фарби і більш оригінальні абстрактні малюнки.

Завітавши до корчми Фільварок, ви обов`язково знайдете справжній карпатський ліжник, який можна сфотографувати і навіть помацати.

фільварок

Категорія Блог
23/03/2016 | К-сть переглядів: 5,130